Verdens første kvinne i skirenn

Det å lese historie, er noe som virkelig fenger meg. Det er som om man leser om en annen planet, i alle fall når det kommer til å sammenlikne fortid og nåtid. Dette gjelder jo ikke på alle områder, men du verden som det meste har endret seg. Dette er vel på godt og vondt, som man ofte sier. Jeg synes det mest av historie er spennende, og jeg kom tilfeldigvis over litt skihistorie her forleden dag. Jeg tenkte at historien både er morsom, men også til ettertanke. Vi er ofte kritiske overfor andre samfunn og kulturer, men vi har vår historie vi også. I denne omgang sikter jeg til likestilling, og ikke minst kvinnesyn generelt. Vi skal nå se litt på dette, vi skal se litt på det som kan være verdens første kvinnelige deltaker i et skirenn. Vi skal til Norge, og nærmere bestemt skibygda Trysil.

Trysil 22.februar 1863

I dag kjenner vi Trysil som et flott skisted, med alle fasiliteter som man behøver. Men det kan faktisk vise seg, at Trysil også var stedet hvor en kvinne for første gang – deltok i et skirenn. Vi snakker ikke om første kvinne i Norge, Norden eller Europa, men første kvinne i verden. Det er ikke stadfestet eller dokumentert hundre prosent, men svært mye tyder på at det medfører riktighet. 1863 er jo lenge siden, men på den annen side ikke fryktelig lenge heller – i alle fall ikke når man ser det i et historisk perspektiv. Bildet er ikke av henne, men av en mann så klart. Det er heller ikke fra samme skirenn, da jeg ikke har lykkes i å finne noe bilde derfra.

Ingrid Vestbye

Kilden til nyheten som kom i februar 1863, var Dagbladet i Kristiania. De kunne opplyse at en kvinne ved navn Ingrid Vestbye, hadde deltatt i et skirenn – eller skiløperfest som det omtales som.

Hopprenn

Det var ikke langrenns løp vi snakker om, men faktisk skihopp. Det var stor oppstandelse blant publikum, når de så en kvinne ta avsats fra den øverste delen av bakken. Ja mange trodde knapt sine egne øyne, og bakken var endatil større enn den de hadde brukt året før. Dette kunne jo ikke gå bra, tenkte nok de langt fleste. Bakken var plassert i en bratt skråning, ikke langt fra stedet som dagens kirke er å finne. Trysil har en lang og god skihistorie, og ikke minst med Trysil-Knut som vi skal se litt nærmere på en annen gang.

Hopprenn

Bare 16 år gammel

Ingrid Olsdatter Vestbye, hadde på forhånd søkt om å få være med på skirennet. Hun syntes det var rettferdig at også kvinner kunne del ta i dette, og på et sted som Trysil så brukte jo også kvinner skiene mye i det daglige.

Uten fall

Hun gjennomførte skirennet på en utmerket måte, og helt uten fall. Men noe premie kunne hun uansett ikke ha motta, da dette var en klausul som hun hadde godtatt på forhånd. Det var nemlig slik at kun menn, kunne vinne og få premie. Publikum var ganske så skeptiske, når de så den unge kvinnen sette nedfor bakken. Men skepsisen ble raskt gjort til skamme, og et rungende «Hurra» kunne høres over store deler av Trysil – når Ingrid kom svevende og uten fall. Mange mener dette er en glemt del av skihistorien, og at det må komme mer frem hva kvinnene har stått for av skibragder. Dette kan jeg si meg enig i, og det er i alle fall første gang jeg hører om denne tøffe 16-åringen fra Trysil.