Turrenn

På lik linje med andre idretter som for eksempel sykkel og løping, arrangeres det mange turrenn på ski. Det finnes terminlister som legges ut på internett, med all nødvendig informasjon.

Jeg har selv deltatt på noen få slike renn, det siste jeg gikk var Stomperud rennet i Sørum. Det som gjorde akkurat dette rennet litt spesielt for min del, var at jeg gikk i militært antrekk og med det som ble kalt «Natoplank» For de som har gått på disse i Forsvaret, vet man at de er alt annet enn lette. Men i mål kom jeg.

Turrenn

Birkebeinerrennet

Vi kan med sikkerhet slå fast at dette er Norges mest kjente turrenn, det mest tradisjonsrike er det nok også. Rennet har vært arrangert siden 1932, så det er noen tusener som har gått over fjellet fra Rena til Lillehammer. Rennet har tidligere hatt vekselsvis start og mål på Rena og Lillehammer, men siden 1991 har man hatt fast start og målby. Første året rennet måtte avlyses på grunn av uvær, var i 2007. Damene fikk egen klasse i rennet i 1976.

Birkebeinerrennet

Wasaloppet

Selv om dette er et svensk skirenn, er det nok ikke mange nordmenn som ikke har hørt om Vasaloppet. Dette er et virkelig stort arrangement, som det står prestisje i å vinne. Men for vanlige mosjonister, er det en prestisje bare å fullføre. Distansen er på 90 kilometer, med start i Sälen og mål i Mora. Rennet har vært arrangert siden 1922, og går alltid den andre søndagen i mars. Norge har hevdet seg gått i Vasaloppet, den første nordmannen som vant her var Ole Ellefsæter i 1971. Det skulle gå 33 år før neste nordmann stod på toppen av pallen i Mora, det var Anders Aukland som klarte denne bragden. Broren Jørgen Aukland har vunnet 2 ganger, det skjedde i 2008 og 2013. Fra 2013 og frem til 2017 var det kun norske seiere på herresiden, John Kristian Dahl vant hele 3 ganger i 2014,2016 og 2017. Petter Eliassen vant i 2015. Kvinnene har 3 seiere, Vibeke Skofterud vant i 2012, mens Laila Kveli vant 2013 og 2014.

Ridderrennet

Dette er også godt kjent for de fleste, ikke bare i Norge men også i utlandet. Dette er et renn som er for folk med forskjellige handikapp, med det menes; Syns eller bevegelseshemning. Men det kan også være andre typer handikapp, dette er et flott tilbud for denne målgruppen. Rennet ble første gang arrangert i 1964, og går på Beitostølen.

Mange valgmuligheter

Det er et hav av renn å velge i, det beste tipset er å bruke internett til å finne ut mer om det enkelte arrangement. Det er også en del bedriftsidrett renn og skikaruseller, det meste er å finne på kondis.no. Som mosjonist i Norge, er det i alle fall ikke noe problem å finne et renn som passer hver enkelt. Jeg vil nok anbefale å starte med de korte rennene først, etter hvert som man får erfaring kan man prøve seg på rennene med lengre distanser. Men husk at det viktigste er ikke å vinne, men å del ta.