Swix skismøring

Det finnes jo forskjellige merker skismøring, men for oss nordmenn er det nok Swix som gjelder. Jeg kan nesten ikke huske noe annet, men jeg vet det finnes andre merker også. Jeg husker jeg kjøpte en koffert med Swix-produkter, og den inneholdt i alle fall det jeg trengte til mitt bruk. Men hva er historien til denne produsenten? Hvordan startet det hele, og hvor store er dem egentlig. For det er jo ikke bare vi nordmenn som bruker Swix, de er store i mange land.

Swix skismøring

Svensk oppstart

Jeg må bare innrømme det med en gang, jeg var ikke klar over at Swix startet hos en svenske med bakglatte ski. Han het Børje Gabrielsson og var en stor mann innenfor legemiddelindustrien, men var i tillegg veldig glad i å gå på langrenn. Det som ødela mye av gleden hans med skigåing, var til stadighet å ha bakglatte ski. Dette fikk han på ideen, til å prøve å lage en skismøring som bedret festet på skiene hans. Legemiddelfirmaet hans het AB Astra. En annen svenske ved navn Martin Matsbo, hadde en periode produsert sin egen skismøring. Matsbo var aktiv langrennsløper, han hadde sin produksjon av skismøring i Malung. I 1942 brant det hele opp, han startet etter dette å samarbeide med Børje som var sulten på å finne ut av dette med skismøring. De gjorde en rekke forsøk på å finne den optimale festesmøringen, det sies at de i løpet av 1945 hadde 6000 forskjellige tester med 200 forskjellige stoffer. De fant ganske raskt ut at de måtte satse på forskjellige blandinger, i forhold til forskjellige temperaturer og snøtyper. Det var derfor de merket hver smøring med farger, slik at man lettere kunne skille de ulike typene fra hverandre.

Svensk oppstart

Swix

28.november 1946 den offisielle etableringsdato for Swix. Fra den datoen har de produserte ypperlig smøring. Dette medførte blant annet at samtlige norske eliteløpere valgte Swix, og alle som hevdet seg i toppen brukte Swix. Etter hvert begynte alle å bruke produktene deres, uansaett om vi snakker om eliten eller vanlige mosjonister. Skigåing fikk en helt annen dimensjon, dette var en sensasjon på den tiden.

Mange produkter etter hvert

Det er mange andre produkter enn skismøring Swix er kjent for i dag, de er store både på klær og utstyr. Den opprinnelige grunder og eier Astra, solgte seg ut i 1978. Da kom det norske eiere inn i bildet. Etter salget fra svenskene i 1978, flyttet Swix sin produksjon til Norge og Lørenskog. Her var de frem til 1986, da de hadde behov for mer plass ble Lillehammer valgt som nytt sted for bedriften. Swix var i mange år lokalisert på Lillehammer, men i dag er det en deling mellom Oslo og Lillehammer. Dette er kun den norske delen av Swix.

Swix finnes nå etablert både i USA og Asia, og en rekke europeiske land.

Oppkjøp av Toko

Ved å kjøpe opp sin konkurrent Toko, fikk Swix et enda større grep om markedet. Men begge aktører kunne også nyte godt av sin kompetanse, slik at produkter fra begge merker kunne bli enda bedre.