Store norske skinavn – OL i Oslo 1952

Jeg husker en del av de store navnene fra skisporet, men først på 1970 – 1980-tallet. Den første av de store som jeg alltid tenker på, er Oddvar Brå. Hvem husker vel ikke når han brakk staven i Holmenkollen, under stafetten i 1982. Men det var jo mange store før han, ja kanskje enda større også. For meg var idretten annerledes på denne tiden, det har etter hvert blitt mest fokus på penger. Men dette gjelder jo ikke bare skisport, men sport generelt. Slik var det ikke i 1952, da Norge arrangerte et svært vellykket OL.

Store norske skinavn – OL i Oslo 1952

Norske gullmedaljer

Når man går tilbake og ser på medaljeoversikter, er det ikke helt overraskende mange norske navn å finne på toppen. Norge har gjennom alle tider vært sterke i skisporet, selv om det i perioder har gått litt opp og ned.

OL i Oslo 1952

Vi skrur tiden en del tiår tilbake, til året da Norge og Oslo arrangerte det sjette vinter-OL. Vi stilte med 73 utøvere, 12 damer og 61 menn. Dette var så klart ikke innenfor langrenn alle sammen, men fordelte seg på ishockey, kombinert, alpint, kunstløp, bob, skihopping og langrenn. Vi ble beste nasjon når regnskapet ble gjort opp etter at lekene var over, hele 7 gull høstet vi. På sølv hentet vi 3 medaljer og 6 av bronse. Hjalmar Andersen var den store medaljesankeren, han tok hele 3 av gullmedaljene. Han er nok best kjent som Hjallis, ikke kjent fra skisporet men på skøyteisen. Uansett type idrett, han var en stor idrettsmann.

Hallgeir Brenden

Han vant datidens 18 kilometer, og sikret dermed en av medaljene av gjeveste karakter med tiden 1.01.34 Hallgeir Brenden var en allsidig idrettsmann, han drev også med friidrett på høyt nivå. Han kom fra Trysil, og gikk for Vestre Trysil IF og hjembygda hans var Tørberget. Tjalve var hans klubb når det kom til friidrett. Han arbeidet som skogsarbeider og småbruker i Trysil, men etter hvert flyttet han til Lillehammer. I 1952 var han også med å ta sølv for Norge, under OL-stafetten, det samme skjedde i 1960.

Hallgeir Brenden

Ærespriser og andre utmerkelser

Samme året som OL ble arrangert i Oslo, vant han Egebergs ærespris samt Morgenbladets gullmedalje.

Andre gullmedaljer

OL i Oslo ble som nevnt en stor suksess for Norge sin del, vi tok gull både i alpint, kombinert og hopp i tillegg til de 4 gullene som Hjalmar Andersen og Hallgeir Brenden innkasserte. I alpint var det Stein Eriksen som vant gull i storslalåm, mens Simon Slåttvik og Arnfinn Bergmann tok gull i henholdsvis kombinert og hopp.

Mange flinke utøvere

Det er ikke lett å skrive om norske idrettsutøvere, fordi det er så mange som har vært dyktige og fortjener oppmerksomhet. Man må prøve å fokusere på de som gjorde det best, men du verden så mange andre det er som burde få mer heder og ære. I tidligere tider var man ikke kun idrettsutøver, men måtte ta seg av en jobb ved siden av. Dette var nok ikke bare lett, men de fikk det til på et vis.