Smøring av ski, mer enn halve skituren

Det å slurve eller ikke ta seg tid til skikkelig forarbeid med skiene, kan ende med en skitur du sent vil glemme. Da er det bedre å bruke den tid det krever, skikkelig ski er en forutsetning for en flott opplevelse. Jeg snakker av erfaring, har mer enn en gang bommet på dette. Bakglatte ski eller dårlig gli er ikke noe å trakte etter, da må man i så fall satse på smørefritt.

Smøring av ski

Det er som jeg var litt inne på når under rengjøring av ski, det er viktig å ha et sted slik at man får jobbet skikkelig med skiene. Det er ikke «feltmessig» smøring vi snakker om her. Så en smørebenk er nesten avgjørende, det vil spare deg for masse tid i alle fall.

Om du ikke har smørejern, så bruk gjerne et gammelt strykejern. Men pass på varmen, det kan fort bli for varmt slik at du skader skiene. Bruk alltid smørings fjerner før du starter med skismøringen, en ski kan se ren ut for gammel smøring, men som regel stemmer ikke dette.

Gli sone og feste sone

Det er viktig at man finner ut av hvor på skien dette er, dette kommer an på spennet i skien og din kroppsvekt. Om du har handlet ski hos fagfolk skal skien ha riktig spenn og ikke minst lengde, tilpasset din kropp. En tommelfingerregel er at festesonen er fra hælen på skoen, og cirka 15 centimeter foran skotuppen eller bindingen.

Har man kjøpt brukte ski, kan man teste ute dette ved å gjøre følgende: Sett på deg skiene (flatt gulv) Få noen til å føre et matpapir under skiene, før matpapiret fra tuppen av skien og bakover. Der hvor matpapiret stopper, starter festesonen. Det samme gjør du bakfra på skien, det kan være praktisk å lage et lite merke på siden av skien slik at du vet nøyaktig hvor du skal legge festesmøringen.

Nå er du klar til å legge på glideren, altså foran og bak festesonen. Denne dryppes på skien, det er her smørejernet kommer inn i bildet. Glideren strykes utover med et par runder med smørejernet, eventuelt strykejernet. Etter et par minutter har glideren stivnet, da skal den skrapes vekk med skrapen. Her gjelder det å være nøye så alt sammen blir borte. Etter skrapingen, så børstes de siste rester vekk. Selv om det ser perfekt ut, så må det børstes.

Sandpapir

De fleste smørekofferter har dette sandpapiret, men man kan bruke vanlig sandpapir også, men det må ikke være for grovt. Dette skal brukes i festesonen, altså den delen av skien som er under foten din og som ikke er dekket med glider.

Hva som skal legges på av festesmøring, kommer an på temperatur og type snø. Dette står på smøringen, det er en del smøringer som overlapper hverandre litt så det gjelder å velge den som passer best. Festesmøringen kan gnis ut med kork, dette er faktisk det som fungerer best. Det finnes også et redskap i smørekofferten til dette.