Skiforeningen

Som guttunge vokste jeg opp i Oslo, helt på grensen til Nordmarka. Lillomarka lå ikke langt unna den heller, så mulighetene for skiturer var mange. Min far og jeg hadde mange flotte turer, ofte i området rundt Sognsvann – Ullevålseter – Hammern. Distansene varierte så klart, men det var nok mest 5-15 kilometer som var vanlig for oss. Når jeg ble eldre, ble nok turene noe lenger. Har alltid synes ski har vært en flott sport, ikke minst det å oppleve flott natur også på vinterstid.

Ski som rekreasjon

Det er ikke noe som er bedre enn flott vinterdag, spenne på seg skiene og legge i vei. Enten det er på fjellet eller i marka, det er en naturopplevelse uansett. Bonusen er jo at man blir i god form av det også, i skisporene finnes det folk på alle nivå.

Skiforeningen i Oslo

Helt siden 1883 har Skiforeningen jobbet for å fremme skisporten, slik at folket kunne komme seg ut i marka. Man skulle kanskje tro at det kun er skisport Skiforeningen er engasjert i, men fakta er at de også jobber med å få folk ut i marka også sommerstid. Det meste av det man finner av løypenett i Oslo-området, er det Skiforeningen som står bak. De er også involvert i Holmenkollen, de arrangerer blant annet Holmenkollmarsjen og Barnas Holmenkolldag. I tillegg til det å kjøre opp skispor og legge til rette for flotte skiopplevelser for folk flest, er de også engasjert i annen type aktiviteter. Det kan nevnes at de har ansvar for tilrettelegging i selveste Holmenkollen nasjonalanlegg. Skiforeningen eier 50% av Holmenkollen Skifestival. Visjonen deres er «Skiforeningen setter spor»

Skiforeningen i Oslo

Betyr mye for Osloborgere

Skiforeningen har i alle år betydd mye for byen Oslo, Osloborgerne har alltid likt å ta seg en skitur i marka. Tidligere gikk det egne ski tog fra Oslo til Stryken, bil var ikke allemannseie og dessuten var det jo praktisk. Jeg har ikke noe tall på antall kilometer med løyper i marka rundt Oslo, men det er snakk om et betydelig antall. En tur fra Stryken som faktisk ligger i Oppland fylke, og ned til Sognsvann er en solid søndagstur. Driften finansieres hovedsakelig gjennom medlemskontingenter og samarbeidspartnere som støtter Skiforeningen.

Betyr mye for Osloborgere

Skistuer

Ski stuer eller kanskje mer korrekt marka stuer, finnes det en rekke av i Oslo-området. Det er nok Nordmarka som har flest av dem, på mange av disse er det fastboende som står for driften. Dette er et flott tilbud som har eksistert i mange mange år, her er det bare å sette fra seg skiene langs veggen på utsiden. Det serveres typisk; toddy, kaffe, vafler og sjokolade. De mest brukte skistuene i Nordmarka, er uten tvil Ullevålseter og Kikut. Ullevålseter ligger 5 kilometer nord for Sognsvann, det er naturlig nok flotte løyper opp dit som Skiforeningen har kjørt opp. Kikut er også populært, men dette er en lenger tur og er nok mest brukt av de som har litt treningsgrunnlag. Det er som dere forstår mange muligheter, så det er bare å spenne på seg skiene. God tur!