Ski på norsk

Ski er den desidert beste idrettsgrenen for norske utøvere. Gjennom tidene har vi tatt over 100 gull i Olympiske Leker. Men en nasjon det snakkes lite om når det gjelder ski og andre vinteridretter er Russland. Den «store bjørnen» i øst har mange gode utøvere og store deler av landet deres er dekket med snø over halvparten av året. Ikke ulikt Norge har Russland i de siste årene kjempet i toppen av skisporten.

De russiske bjørnene er sterke og gjennomtrente atleter, spesielt på grunn av de harde kårene de kommer fra. Russisk trening handler om flere ting:

Streng disiplin og autoritære ledere

Harde styrkeløft fra tidlig alder

Næringsrik kost basert på grønnsaker og kjøtt

Treningsleir med gamle metoder

Når guttene drar på trening i ung alder reiser de bort fra familie og venner. Mange føler at sporten er et maskineri, et system for å produsere vinnere.

La oss se på noen utøvere.

La oss se på noen utøvere.
La oss se på noen utøvere.

Ilia Tjernousov

Ilia ble født i Novosibirsk i 1986. Han debuterte på seniornivå i 2007 da han fikk sin aller første individuelle seier. Tjernousov er en av mange russere som har hevdet seg i skisporet opp gjennom tidene. Ilia kom inn i sporten som et frisk pust etter mange dopingskandaler i landet. Det første året markerte han seg i stafetter og spesielt i Tour de Ski. Her oppnådde han flere fine resultater og en god sammenlagtplassering. Senere skulle andre russere markere seg i skisportens svar på Tour de France. Ilia konkurrerte helt til 2016 da kan la opp etter en skade.

Sergej Ustjugov

Sergej er fra Khanty-Mansisk hvor han ble født i 1992. Bare 20 år gammel markerte han seg i VM med 4 medaljer. 19. februar 2013 debuterte han på seniornivå med to gull i u23 VM og flere gode plasseringer i OL på hjemmebane.

8. januar 2017 ble en stor dag for Ustjugov, for da skulle han klatre opp monsterbakken som seierherre. Dette var første gang en russer stod øverst på pallen i den prestisjetunge ski-touren. Han formelig gned sin overlegenhet over Martin Johnsrud Sundby dette året, som så ut til å bli nummer to i alt han foretok seg. Ustjugov er god venn av Petter Nortug, som i dag jobber i media.

Aleksandr Bolsjunov

For å komme til fødestedet til Aleksandr må man reise langt gjennom den sibirske tundraen. Han ble født i 1996 på årets siste dag, og det var 40 minusgrader utenfor. Det er klart slike russere blir farlige i sporet. Sibirsk lange kalde vintre satte fyr på Alex. Han skulle gå lange treningsøkter gjennom hele sin barndom og som ung skiløper tok han store steg mot verdenseliten. I 2019 gjorde han noe ingen andre hadde gjort før han, nemlig det å vinne verdens mest prestisjefylte skirenn, 5 mila i Holmenkollen. Da var han bare 22 år gammel. Men det er ikke alt, for samme sesong vant han Tour de Ski, tre OL-gull og verdenscupen sammenlagt.

Bolsjunov kompletterer den russiske skieliten, som i dag er et av verdens beste landslag i ski.