Rulleski

Ski er en sport man kan bedrive hele året, rulleski er jo ikke noen ny oppfinnelse men modellene er blitt bedre og bedre med årene. Det er delt inn som med vanlige ski 1) Klassiske ski 2) Skøyteski. Kjøpte rulleski til min datter for et par år siden, og du verden så lyst jeg har hatt til å prøve dem. Det anbefales at nybegynnere starter med klassiske ski, dette fordi det kreves noe mindre balanse og teknikk på denne type ski.

Klassisk

Dette er ski med mindre hjuldiameter, enn skøyteskiene. Det er også slik at hjulene på en klassisk ski, ruller kun en vei. Dette er for at man skal kunne klare å få fraspark. Den låser med andre ord, dette i tillegg til at man må bruke stavene så klart. Rulleski er veldig god trening for bena, men ikke minst også for armene og resten av overkroppen. Som nybegynner er det ikke anbefalt å gå rett på skøyteskiene, uansett om man har mye skierfaring på vanlige ski.

Klassisk

Skøyteski

Dette er helt klart skiene for de som har solid erfaring fra klassiske ski, om man velger å gå rett på denne skitypen, vil man ganske sikkert få en dårlig start. Her kreves det mye mer med tanke på teknikk og balanse, dette først og fremst for at hjulene triller begge veier. Du har med andre ord ikke muligheten til fraspark, slik som med klassiske ski. Prismessig er det ikke noen forskjeller.

Staver

Det er slik at man må ha egne staver for rulleski, eller det vil si det er ikke på grunn av skiene, men underlaget. Piggene på en rulleskistav, er hardere og spissere enn en ordinær skistav. De bør også være noe lenger, i alle fall om man har klassiske ski.

Skisko

Det er veldig viktig at man har god støtte rundt anklene, så her gjelder det å finne gode sko. Ikke kjøp det billigste her, en god sko vil gjøre det lettere for deg å få en bra balanse. Det er sko med høyt skaft som gjelder, med andre ord en skøyte sko. Uansett om det er skøyteski eller klassisk ski du skal bruke, så er det skøyte sko som gjelder.

Løyper og renn

På lik linje med ski om vinteren, finnes det skirenn for rulleskibrukere. Det er mange flotte sider på internett, her finner du det du trenger av informasjon. Det gjelder å finne lette løyper som nybegynner, så her er det bare å begynne å lete. En ting det er viktig å tenke på, er kvaliteten på asfalten. Unngå veier med mye sprekker og hull, det er fort gjort å falle om man skulle komme opp i en sprekk. Det er viktig at man bruker hjelm og knebeskyttere, uansett hvilket nivå man er på.

Løyper og renn

Nybegynnerløyper

Det beste er å finne sykkelstier og rolige landeveier. Helst bør den være så flat som mulig, bratte og lange utforkjøringer krever teknikk og ferdigheter. Husk å ikke ta så lange turer i starten, rulleski er som alt annet, man må ta steg for steg.