Rengjøring av ski

Jeg er imponert over teamet som smører ski for våre toppidrettsutøvere på landslaget, det er jammen meg ikke ofte de bommer. Jeg tenker på meg selv uten sammenlikning forøvrig, for jeg vet jo at det å smøre ski er noe man skal bruke lang tid på. Om man slurver med dette, kan det være forskjellen mellom en flott dag i sporet og det stikk motsatte. Dårlige ski er aldri noe ålreit, uansett hvilket nivå man snakker om. Men rene ski er aller første bud, uten rene ski hjelper det ikke med riktig smøring folkens.

Start sesongen med 10 minutter renhold av skiene

Det tar faktisk ikke mer enn 10 minutter å gjøre skiene klare for sesongen, det hjelper lite om du selv er trent og klar om skiene ikke er ivaretatt. Det er faktisk ikke mer som skal til, da er grunnlaget lagt for en bedre skiopplevelse.

Det kan være greit med et sted å jobbe, kjøkkenbordet eller kjøkkenbenken er ikke å anbefale. Om man ikke har sin egen smørebod, så er det i alle fall greit med et eget og egnet bord i kjelleren eller boden.

Man trenger ikke investere i dyrt utstyr, men om det er skiene til en hel familie som skal prepareres og smøres, så kan det svare seg å bruke litt penger på dette. Man får en helt ok smørebenk til en tusenlapp, man jobber mye enklere når skiene er fastspent. Dette er bare et tips, ikke noe krav.

Feilen alle gjør

Okey kanskje jeg generaliserer litt mye nå, men svært mange av oss setter bort skiene med gammel smøring på. Det er typisk klister fra den siste turen i påskefjellet eller marka.

Da blir jobben desto større når høsten kommer, slik er det bare. Så steg 1 er altså å ha rikelig med smøringsfjerner, her gjelder det å bruke nok å la det virke en stund. Etter et par minutter kan du prøve deg med en skrape, ofte blir det litt igjen. Da er det å ta siste rest med mer smøringsfjerner og papir, det er spesialpapir og ikke vanlig tørkepapir.

Til slutt er det finishen med tørt papir for å tørke vekk smøringsfjeringen, bruk gjerne litt tid på dette slik at alt er 100% borte fra skisålen. Da skal skiene være rene og tørre, samt klare for en ny sesong. Tar ikke lange tiden, så husk neste sesong å gjøre dette etter siste skitur.

Man kan kjøpe en smørekoffert, der har man alt man trenger når det gjelder papir, smøringsfjerner og skraper. Dette blir ofte billigere også, enn å kjøpe alt separat. Dessuten er det kjekt å ha alt samlet i kofferten, lettere å finne igjen til senere bruk blant annet.

Til slutt vil jeg bare minne dere på følgende; ta alltid med smøring ut på tur, det kan være at man har bommet totalt på smøringen eller at været forandrer seg. På lange turer er det dessuten vanlig at man går av smøringen, i alle fall om det er er isete og hard snø.

God tur !