Petter Northug

Det å følge med på våre flinke skistjerner, er noe som de fleste av oss er opptatt av. Jeg kan godt huske navn fra 1970-tallet, og opp til de kjente navnene som vi finner i skisporet i dag. Den tiden jeg var mest opptatt av skisporten, var nok fra midten av 1970-tallet – og frem til OL i Oslo i 1982. Navn som Ove Aunlie og Oddvar Brå, var på den tiden godt kjent. Men mye har skjedd siden den gang, og hvem husker vel ikke Bjørn Dæhlie som kom tiåret etter. Men en som kom enda et tiår senere, var Petter Northug. Alle har et forhold til Petter Northug, om de har interesse av skisport eller ikke. Han var liksom annerledes enn de andre skistjernene, og han skapte stor oppsikt når han slo i gjennom internasjonalt. Vi skal se litt på noen av hans bragder i skisporet, som etter hvert ikke ble rent få heller. Vi snakker her om årene fra 2005 til 2015, med andre ord Petter sin storhets tid.

Petter Northug

21.mars 2005

Dette er datoen som Petter slo gjennom internasjonalt, da han tok gull på 20 kilometer fellesstart m/skibytte. Som vi vet var Petter god på spurter, og det var dette som reddet gullet, da han spurt slo finnen Toni Närväinen – i spurt duellen var også russeren Mikahil Devjatjarov å finne. Det tok kun fire dager før Petter igjen høstet medalje av beste valør, denne gang på 10 kilometer friteknikk. Man kan vel kalle det for utklassing, når han slo japaneren Keishin Yoshida med drøye 30 sekunder.

8.mars 2006 – tidenes yngste vinner av et verdenscuprenn

Vi gjør et sprang til vinteren 2006, og nærmere bestemt 8.mars i Falun. Her skrev Petter Northug historie, da han ble den yngste som noen gang har vunnet et verdenscuprenn. Disiplinen vi snakker om, var 20 kilometer m/skibytte, dette var tydeligvis en disiplin han likte svært så godt. Det at en unggutt som Petter slo Axel Teichmann og Tobias Angerer, var ikke annet enn rått og sensasjonelt. Det var litt av en spurtduell, men Petter trakk det lengste strået.

8.mars 2006 – tidenes yngste vinner av et verdenscuprenn

Første VM-gull i 2007

Allerede som VM-debutant, måtte Petter finne seg i å være en av favorittene. Dette sier jo ikke rent lite. Det var spesielt på øvelser som; lagsprint, stafett og skiatlon de mente at Petter kunne gjøre det godt. I lagsprinten ble det ikke medalje, dette fordi Petter sin makker Tor Arne Hetland falt. Men det havnet allikevel på en 7.plass, men noe medalje var det ikke mulig å innhøste.

Barneskirenn

Denne kommentaren, er nok noe av det vi alle husker best fra Petter sin start internasjonalt. Han var den som satte inn støtet under stafetten, da han hadde siste etappe på det norske laget. Sverige hadde Anders Södergren og Russland Jevgenij Dementjev, Petter vekslet likt med disse to rivalene. Petter lå lenge godt plassert bak dem begge, men på skistadion kom nådestøtet – som sikret Norge gullet. Dette var hans første VM-gull, og selv rennet minnet han mest om et barneskirenn – skal vi tro hans uttalelse til pressen etter målgang.