Nordmenn født med ski på beina eller?

Vi nordmenn er veldig stolte over våre ferdigheter i skisporet. Vi liker å skryte av at vi er født med ski på beina og kan stå på ski nesten like fort som vi kan gå. Vi dominerer mye av vintersporten. Dette er takket være satsing på denne sporten og ikke minst, de naturlige forholdene.

I Norge er vi både velsignet og forbannet med mye snø, så det er ikke vanskelig å finne steder å trene med ski på beina. Dermed blir dette en folkesport, uten krav til store investeringer. Ialle fall ikke på nybegynnernivå. Slik var det før, men det er ikke helt slik nå lenger.

Nordmenn født med ski på beina eller

Datamaskiner og stillesitting

Samfunnet er i endring. I dag så er man ikke like aktiv som man var før. Vi sitter i ro på jobben, på et kontor, mesteparten av dagen. Vi blir mentalt sliten og mange orker ikke å gjøre mye fysisk etter en lang dag på jobben.

Personlig setter jeg meg ned i godstolen og tar frem nettbrettet etter middag. Så slapper jeg av med litt taktikk spill, flytter noen brikker på sjakkbrettet eller utfordrer datamaskinen i tjue-ett. Perfekt etter en lang dag. Jeg er ikke alene ifølge forskere. Vi sitter mye mer i ro og er mer mentalt slitne enn før. Ulempen er at vi da ikke får trent med ski på beina. Det er også mange indikasjoner på at mange i dag ikke bruker ski på fritiden.  Folk har ikke tid, det er for mange andre aktiviteter som krever deres oppmerksomhet. Svært mange av disse aktivitetene er mentale aktiviteter, hvor man sitter stille.

Datamaskiner og stillesitting

Klimaforandringer

En annen grunn til at nordmenn ikke lenger kan påstå de er født med ski på beina, er at klimaet har endret seg. Vintrene er midlere og det er mindre snø. Noen steder er det nesten ikke snø hele vinteren og dermed svært få muligheter for folk å sette ski på beina. For mange er den eneste muligheten å reise bort for å stå på ski. Da blir det ikke lenger en folkesport. Selv de stedene man har snø, er det mindre snø enn vanlig og den smelter fortere.  Mulighetene i nærmiljøet blir færre og folk har ikke råd til å reise til snøen. Resultatet er at færre nordmenn blir vant til å stå på ski.

Prisen på utstyr

Det er heller ikke til å stikke under en stol at ski utstyr er dyrt, i likhet med mye annet fritidsutstyr. Ulempen med ski er at det har et begrenset bruksområde. I sesonger uten snø kan man risikere at skiene blir stående i garasjen hele sesongen. I en tid hvor mange må jobbe hardt for å få endene til å møtes, er det andre ting man prioriterer. Dette er gjerne nettbrett eller en datamaskin, sykkel eller lignende. Gode ski kommer gjerne opp i mange tusen, penger som kan brukes til mye.

Fremdeles en folkesport, for de som vil

Selv om skisporten møter mange utfordringer, er det fremdeles å regne som en folkesport. Myndighetene, både lokalt og nasjonalt, oppmuntrer til bruk av skiløyper ved å tilrettelegge for løyper og annet. Det er også flere organisasjoner som driver med utlån av utstyr, til en svært rimelig pris. De har gjerne egne byttekvelder hvor folk kan komme å bytte brukt utstyr som er for lite i annet brukt utstyr. Dette er ikke bare inne skisporten, men i alle sportsgrener hvor man trenger utstyr. Så det er fullt mulig å finne utstyr som passer, uten å måtte tømme lommeboken. Løyper kjøres opp alle steder med snø. Flere steder så kjøres det snø ut i løyper eller i områder så folk kan gå på ski lengre. Kjøring av skispor fører også til at snøen blir tettpakket. Resultatet er at sporet gjerne holder lengre enn snøen rundt. Så med litt kreativitet, er det full mulig å få til gode løsninger, uten å måtte tømme bankkontoen.

Viljen til å drive med friluftsliv

Viljen til å drive med friluftsliv

Jeg mener helt personlig at den største utfordringen for ski som en folkesport, er tidsforbruket. Hvis man har viljen, finnes det mange løsninger på både penger og manglende snø. Problemet kommer når folk innser de må bruke tid i skisporet. Ingen blir gode første gang de står på ski, selv om man er en nordmann. Vi har ikke kunnskapen innebygd i vår DNA, selv om vi skulle ønske det. Alle må ut og bli kjent med følelsen av å ha ski under beina og vi må synes at det er moro. Det som er moro smitter.

Vi ser gang på gang i dag at friluftsaktiviteter, som skisporten, blir valgt bort og folk bruker heller tid på datamaskiner. Skal vi få den neste Northug eller Dæhli, så må vi ha et ønske om å bruke tid uten datamaskiner og være villig til å presse oss selv litt fysisk. Her ligger den største utfordringen.