Madshus skifabrikk

Det finnes et utall av skimerker, noen er mer kjente enn andre. Madshus ski er spesielt for oss nordmenn, det er en gammel skifabrikk som opprinnelig lå like utenfor Gjøvik. Det at det fortsatt produseres Madshus ski i Norge, viser jo at dem leverer god norsk kvalitet. Jeg husker mange av de gamle norske skimerkene, men disse er borte for mange år siden. Det er derfor imponerende at Madshus har klart å overleve, i et knallhardt marked hvor mye blir produsert i Østen.

Madshus skifabrikk

1906

Det hele startet altså i 1906, i en låve hos Martin Madshus i Vardal. Fabrikken ble etter hvert flyttet til Lillehammer, hvor produksjonen foregikk fra 1936 til 1972. Da flyttet de fabrikken til Biri. Det er fortsatt produksjon av Madshus ski og skiutstyr på Biri, men eierskapet har de siste årene byttet en del. De fire siste eiere har vært amerikanske, den mest kjente var nok K2 Sports Inc.

Andre norske skiprodusenter

Det har vært så mange som 200 produsenter av ski i Norge opp gjennom årene, rundt 1940 altså når krigen kom til Norge, hadde vi totalt 40 skiprodusenter her til lands.

Mer enn bare ski

Det er konkurranse fra utlandet som er det store problemet, kostnadsnivået i Norge er for høyt til å kunne konkurrere med utlandet. Men Madshus har klart dette i alle år, de har riktig nok slitt i perioder, men de har hatt eiere som har hatt troen på dem og gitt dem ny kapital. Men det kreves at man tenker nytt, det er ikke bare ski men også skiutstyr som produseres på Biri. Nye eiere tenker nok enda lenger enn dette, hva angår produksjon. Vi vet at med snøfattige vintre, så stuper salgt.

Storebror

Det er ikke noen tvil om at Madshus er storebror i norsk skiproduksjon, slik har det vært i lang tid, i alle fall om vi ser noen tiår tilbake i tid. Noe av suksessen ligger nok i at de har klart å få med seg kjente navn fra skieliten i Norge, det at skistjernene går på deres merke er viktig for markedsføringen.

88 000 par ski i året

Dette er tallet som forteller oss litt om volumet som fabrikken på Biri lager av både turski, men også racing ski. Det er 90 ansatte og den fremstår som en moderne skifabrikk, selv om robotene har gjort sitt inntog også hos Madshus på Biri. Det er også produksjon av skistøvler og staver på Biri, samt at de hele tiden jakter nye modeller og produkter. Man kan ikke ligge på latsiden om man skal overleve i dette markedet.

88 000 par ski i året

Suksess med felles-ski

Langt over halvparten av skiene som selges, er felles-ski. Dette er en type ski som fungerer relativt bra på de fleste fører, og kundene har oppdaget fordelene med disse skiene og de selger bra.

Alle prisklasser

Madshus satser på alt fra rimelige ski til familiebruk, til dyre racing modeller som i butikk koster opp mot 10 000 kroner. Det er viktig med bredde i modellutvalget, inneværende år håper de på å selge ski for godt over 200 millioner i året.