Gamle og nye treski

Det finnes fortsatt de som går på treski, men det begynner å bli et fåtall. Jeg synes det er noe eget ved denne skitypen, selv om det så klart er mer jobb med dem enn moderne glassfiberski. Sist gang jeg gikk på treski, var i Forsvaret for 30 år siden. Men det er fortsatt et marked for disse skiene, og det lages faktisk fortsatt treski i Norge. Jeg vet at det er en del samlere av treski, av de gode gamle merkene som det fantes mange av før i tiden.

Gamle og nye treski

 

Rønning Treski

Dette er navnet på den eneste gjenværende treskiprodusenten i Norge, og den er å finne på Skotterud i Eidskog kommune. Her er det blitt produsert ski i over 100 år, og grunnleggeren het Paul Rønning. Paul Rønning lærte seg skiproduksjon av Martin Madshus, selveste grunnleggeren av Madshus ski. Det at det fortsatt finnes produksjon av treski i Norge, er jo i seg selv fantastisk bra med tanke på at dette er et nisjeprodukt i dag. Men de selger ikke bare i Norge, de eksporterer til hele verden og selveste spanskekongen står på kundelisten deres.

Mange modeller

Rønning er opptatt av å tilpasse seg kundene, de har gjennom mange år opparbeidet seg en solid kompetanse. En del av kundene er jegere og annet friluftsfolk, skiene til Rønning er gode løssnøski. Her er det bæreflate nok til at de blir stabile, også i ujevnt terreng utenfor skiløyper. En annen fordel er at de passer til de fleste jaktstøvler på markedet. Skiene for jegere fås med lengder fra 160-230 centimeter. Av andre modeller som lages; Telemarkski, Tur/Løypeski, Fjellski og Barneski.

Mange modeller

Brukte ski

Om man ønsker seg treski, finnes det fortsatt en del brukte på nettet. Steder som finn.no er nok et greit sted å søke, det er en del som selger de gamle skiene når de skal rydde på loft og boder. Prisene varierer veldig, alt etter hvilken stand skiene er i. Det er ikke så lett å pris sette slike produkter, og det er vel mer hva selger forlanger og opp mot hva kunden er villig til å betale. Men om man har et par gamle ski å selge, og disse er i bra stand så er det mulig å oppnå gode priser. Men et grundig søk på nettet kan nok lønne seg, det er store prisforskjeller. Det er også en del som har slike gamle ski liggende, det kan jo være en ide å finne dem frem. Det er ikke alltid så store jobben som skal til for å få dem i god stand igjen. Men det som kan være en utfordring er å finne skisko som passer, dagens moderne butikker fører ofte ikke slik sko lenger.Men igjen kan nettet være et smart sted å begynne, det er mye som ligger ute for salg som kan være fullt brukbart.En utfordring med de gamle Rottefella bindingene, er ofte de smale maskinoppkjørte løypene. Bindingene blir rett og slett for brede, det samme gjelder enkelte typer ski. Treski finnes i et utall av bredder, men mange av dem er en del bredere enn dagens moderne ski.