Frode Estil – en uforglemmelig skihelt

Det er vel egentlig lenge siden noen tenkte på Frode Estil, for i Norge er vi så privilegert å ha nye skistjerner nesten hvert år. Det går aldri en sesong uten at norske skihelter har utmerket seg, både på den ene og den andre måten. Hvem var egentlig Frode Estil, og hva oppnådde han som skiløper? Her skal vi ta et dypdykk i Estil og det som etter hvert ble kjent som Estil-stilen.

Oppvekst

Frode ble født i 1972 i Sørli i Lierne. Her vokste han opp med foreldrene og tre søsken. Det var naturlig å begynne å gå på ski allerede som barn, og idretten fenget spesielt Frode. Ved siden av gårdsarbeid, ble ski og vinteridrett Frodes vei ganske tidlig. Likevel var Frode allsidig når det gjaldt idrett. Fotball, basket og håndball skulle alle prøves ut. Men det var og ble langrenn som var favoritten. Dermed tok han fatt på skigymnaset på Meråker.

Skikarriere og stilen hans

Frode Estil sin karriere varte fra 1995 til 2007, men hans store gjennombrudd på i Olympiske Leker i Salt Lake City. Her tok han etter hvert 2 gullmedaljer. Den siste skulle han få i posten mange år senere, som følge av at vinneren ble tatt i doping. Estil utmerket seg på den klassiske delen, og de lange løpene som 15 og 30 kilometer var hans favoritter. For sine utrolige rykk i bakker ble han også verdensmester flere ganger. Han deltok i 2 OL og 5 VM, samt verdenscupen fra 1995 til 2007, hvor 5.plass totalt ble hans beste resultat i 2002.

Skikarriere og stilen hans

Det er ikke mye å sette fingeren på når det gjelder hans klassiske langrenn-stil. Med en rak gange, var det når bakkene kom at han virkelig krummet ryggen. De kjappe bevegelsene hans gjorde det nesten umulig å komme seg fortere opp bakkene enn ham. Etter endt karriere ble det naturlig å fortsette innenfor idretten han elsket over alt. Det vil si, familie stod for døra. Sammen med Grete har han 3 barn. Det var tilbake til Meråker som ble veien videre, og som lærer på skiskolen her. Han inspirerer mange med sin flotte skikarriere og gode stil. Det er ikke sjelden Frode selv drar på seg skiene for å bli med ut i løypa. Her tar man opp kampen med elevene titt og ofte. Hans kompetanse på klassisk stil er uvurderlig, selv om man mer og mer har gått over til staking, typisk i lange renn slik som Vasaloppet og Birkebeinerrennet.

Ettermæle

Det er spesielt etter VM i Falun at Frode Estil huskes. Det var en av kommentatorene som oppkalte en bratt bakke etter han. Estil-bakken blir husket fordi Frode selvfølgelig var først opp den stupbratte kneika, som han kunne utnytte til å få et stort forsprang. Han huskes også for rettferdighet. I et skirenn stoppet han nærmest opp for å vente på en konkurrent som trøblet med å foreta skibytte. Det viste seg til slutt at det skulle bli konkurrenten som gikk av med seieren, takket være Estils fantastiske sportsånd.