Barnas Holmenkolldag

Jeg har selv barn som jeg har hatt med på skitur mang en gang, og selv om det er mange år siden – så minnes jeg godt både oppturer og noen nedturer når vi skulle ut i skisporet. Det som er viktig når det gjelder barn og skigåing, er at det skal skje på deres premisser og at det er moro. Dette gjelder jo ikke bare skisporten, men generelt all sport. Men det å være med på organisert sport, skaper med en gang mer spenning og kanskje noe mer alvor – enn de rolige og koselige familieturene med termos og appelsiner. Barneskirenn ble et meget godt kjent uttrykk, når den profilerte skiløperen gav dette ny mening for en del år tilbake. Nå skal vi se på et annet barneskirenn, og det i selveste Holmenkollen.

Startet i 1973

Det er snart 50 år siden, dette året fylte Skiforeningen 90 år. De arrangerte da en gedigen avslutningsfest for skiskolene i Skiforeningen sin regi. Det samme året hadde Barnas Skifond 20-års jubileum, som også ble feiret på den samme festen i Holmenkollen. De barna som var med på arrangementet fikk Solo og boller i premie, og totalt var det hele 1200 barn som var med. Under Barnas Holmenkolldag i 2002, ble det skrevet historie i Oslo. Da deltok ikke mindre enn cirka 10 000, som fikk navnet «Verdens største barneskirenn» Dette kvalifiserte til at skirennet, faktisk havnet i Guinness rekordbok.Nå har dette store arrangementet som Barnas Holmenkolldag er, lagt seg ganske stabilt på cirka 10.000 deltakere hvert år. Det er ikke lenger Solo og boller som deles ut som premier, men en sekk med mange spennende premier. Det er ikke noen tvil om at Skiforeningen gjør en fabelaktig, og minst viktig jobb for barn i hovedstaden.

Forskjellig løyper

Forskjellig løyper

Siden det er barn i alle aldre som deltar, er det lagt opp med forskjellige løyper og distanser. De minst har en løype som heter «Ekorn» med en lengde på 250 meter, mens barn i alderen 4-5 år går 400 meter i løypa med navnet «Harepus».«Bamse» er neste steg på løypevalget, den er 1 kilometer lang og er beregnet for barn fra 6-8 år. Når man er i alderen 9-12 år, får man prøve seg på en 3 kilometer lang løype – i løypa som har fått navnet «Elgløypa».Det er ingen tidtaking i noen av løypene, nettopp fordi dette skal være mer lek enn alvor – å være barn i Holmenkollen denne dagen. Som jeg allerede har nevnt, så vanker det flotte premier til alle barna. Man kan jo bare tenke seg, hvordan det er for barna å gå på ski i selveste Holmenkollen.

Arrangeres en rekke steder

Det er en del som synes det å reise til Oslo, kn bli litt for langt. Så nå arrangeres det samme type arrangement, en rekke steder på Østlandet. Hemsedal, Røyken, Ringkollen, Oppegård, Vestfold, Hakadal, Gjøvik og Enebakk. Dato for de forskjellige arrangementene, kan man finne info om på Skiforeningen sine hjemmesider.